مقالات
آشنایی با ورقه های MDF و ویژگی های کابینت آشپزخانه ام دی اف
کابینت آشپزخانه ساخته شده از ترکیبات چوبی که در وسایلی مانند سرویس خواب و کابینت و کمد و امروزه بسیار استفاده و کاربرد دارد را ام دی اف یا MDF می نامند، کابینت آشپزخانه ام دی اف یا MDF از زمانی که متریال امدیاف به کار گرفته شده پرکاربردترین و رایجترین نوع کابینت آشپزخانه محسوب می شودو مورد استقبال عموم افراد قرار گرفته است، سالهای قبل بیشتر از کابینت آشپزخانه چوبی و فلزی در آشپزخانه ها استفاده می کردند ولی الان دیگر کمتر شاهد حضور این کابینت آشپزخانهها هستیم. حتی بعد از به وجود آمدن متریال جدیدتر و متنوعتری که در صنعت کابینتسازی کاربرد داشتند، مانند کابینت آشپزخانه هایگلاس و کابینت آشپزخانه ممبران، باز هم کابینت آشپزخانه امدیاف جایگاه خود را در دکوراسیون آشپزخانه حفظ کرده و هرگز میدان را به رقبای خود نداده است، بسیاری از خریدارن و حتی فروشندگان با این واژه آشنا هستند، اما به طور دقیق نمیدانند که ام دی اف دقیقا چیست و چه معنی دارد؟ ام دی اف چه کاربردی دارد و بیشتر در چه وسایلی استفاده میشود؟ این که آیا ام دی اف مفید است یا مضر و در واقع اینکه ام دی اف چه معایب و مزایایی دارد؟ در ادامه به طور کامل به این سوالات پاسخ داده و کاربرد ام دی اف و مزایا و معایب آن را به طور کامل شرح داده ایم، با ما همراه باشید.
MDF ام دی اف چیست؟
کلمه ام دی اف یا MDF مخفف عبارت Medium Density Fibreboard به معنی تخته فیبر با چگالی دانسیته، تراکم متوسط می باشد MDF نوعی فرآورده چوبی شناخته شده است که در وسایلی مانند سرویس خواب و کابینت آشپزخانه مورد مصرف قرار گرفته است. تخته فیبر، با هر تراکمی، از فیبر چوبی ساخته شده است که در واقع ترکیبی از تکههای ریز چوب نرم و چوب سخت می باشد. این ترکیب با مقداری رزین و موم مخلوط شده و در معرض گرما به هم فشرده یا به عبارتی پرس میشود ، بعد از انجام مرحله پرس تخته فیبر بدست می آید، تخته فیبر در عبارت MDF یا همان ام دی اف معرفی و شناخته شده است.
تراکم متوسط یا همان چگالی متوسط در ام دی اف (MDF)
برای درک مفهوم و معنی چگالی متوسط در ام دی اف (MDF) می توان گفت که تخته فیبر با چگالی پایین، معمولا خرده چوبی است که ما آن را نئوپان شناخته ایم، نئوپان یا همان خرده چوب از ذرههای کوچکتری نسبت به ذرههای چوب ام دی اف ساخته شده است و گاهی از خاک اره نیز در ساخت و تولید آن استفاده می کنند، دلیل ارزان قیمت بودن نئوپان همین مسئله می باشد که مسلما نسبت به ام دی اف ضعیفتر نیز است. اما در کنار تخته فیبرهای با تراکم پایین یا همان نئوپان و تخته فیبر با چگالی متوسط یا همان ام دی اف، نوعی فرآورده چوبی به نام تخته چوب متراکم یا با تراکم بالا نیز وجود دارد که به عنوان اچ دی اف HDF یا تخته سخت محسوب می شود، برای ساخت اچ دی اف، نسبت به ام دی اف و نئوپان میزان گرما و پرس بیشتری لازم است، اما ه مواد چسبی در این ترکیب وجود ندارد، اچ دی اف ها معمولا از مقاومت بالایی برخوردارند، و تولید و عرضه آنها به بازار قیمت بالا یی تمام می شود، منظور از چگالی متوسط در mdf را با نگاه کردن به این اعداد که بیانگر چگالی سه نوع تخته فیبر اشاره شده در بالا هستند، میتوان این گونه عنوان کرد:
_ چگالی تخته فیبرهای معمولی
_ تخته فیبر با چگالی کم یا همان نئوپان 16 تا 4,50 کیلوگرم در متر مکعب
_ تخته فیبر با چگالی متوسط یا همان ام دی اف 6 تا 8 کیلوگرم در متر مکعب
_ تخته فیبر با چگالی بالا 8 تا 10,40 کیلوگرم در متر مکعب
کاربردهای ام دی اف MDF
انواع روکش چوبی و غیر چوبی با رنگ و طرحهای مختلفی را روی ورقههای ام دی افMDF می توان پرس کرد و در مواردی مثل کابینت آشپزخانه ام دی اف MDF ، انواع میز نهارخوری ام دی اف MDF، میز مطالعه ام دی اف MDF ، انواع سرویس خواب ام دی اف MDF و وسایل آن مانند تخت، میز آرایش، کمد، پاتختی و…، کتابخانه، انواع پارتیشن و… استفاده کرد.
مزایای کابینت آشپزخانه ام دی اف MDF
ورقه های ام دی اف بیشتر در کابینت آشپزخان مورد مصرف قرار می گیرند که دارای مزایای بسیاری می باشد از جمله مزایای کابینت آشپزخانه ام دی اف عبارتند از:
_ بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه می باشد ، زیرا تولید آن نسبتا ارزان بوده و قیمت تمام شده کابینت آشپزخانه ام دی افMDF تقریبا پایین می باشد.
_ برای تولید ام دی افNDF از خرده چوبهای بازیافتی استفاده شده و به همین دلیل نیز با استفاده از ام دی اف میتوان به حفظ محیط زیست و درختها کمک کرد.
_ با توجه به امکان استفاده از روکش در ام دی اف MDF میتوان آنها را در طرح و رنگهای مختلفی طبق سلیقه و دکوراسیون آشپزخانه انتخاب کرد و به عبارتی تنوع رنگ و طرح در ام دی اف MDFبسیار زیاد است.
_ سطح ام دی افMDF صاف می باشد و همین امر نیز باعث میشود که چسباندن مواد دیگر روی کابینت آشپزخانه ام دی اف کاری راحت باشد.
_ کابینت آشپزخانه ام دی افMFD یا به طور کلی ورقه های ام دی اف به دلیل استفاده شدن مواد شیمیایی در ترکیب آنها از هرآفاتی مانند موریانه مصون هستند.
_ ام دی اف با قرار گرفتن در برابر گرما سرما تغییر شکل نمی دهد و منبسط یا منقبض نخواهد شد.
_ شکل دادن به ورقه ام دی افMDF آسانتر از شکل دادن به ورقههای چوبی می باشد و همین امر نیز یکی دیگر از علتهای تنوع شکل و طرح ام دی اف MDFمی باشد.
_ انواع روکش به راحتی بر روی ورقههای ام دی اف پرس میشوند و همین امر باعث شده که بتوان آن را به شکل چوب طبیعی درآورد البته با روکش چوبی این کار بهتر می شود.
معایب کابینت آشپزخانه ام دی اف
_ در روند تولید و ساخت ام دی اف MDF، مواد شیمیایی خاص در چسبوجود دارد که موجب تولید گاز فرمالدئید می کند که ثابت شده برای سلامتی انسان مضر می باشد، البته پس از اتمام فرایند تولید ام دی اف MDF، این گاز معمولا از بین خواهد رفت و از طرفی نیز استفاده از روکشها بر روی ورقههای ام دی اف نیز به طور کامل هر گونه ریسک و خطری را برای سلامتی انسان از بین خواهد برد.
_ ورقه های ام دی اف که در کابینت آشپزخانه ام دی اف MDF استفاده می شود دارای مقاومت نسبتا بالایی می باشد، اما اگر به هر دلیلی دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود، دوباره چسباندن آن نسبت به چوب بسیار کار ستی خواهد بود.
_ ضرر مواد شیمیایی استفاده شده در ترکیب ورقه های ام دی اف برای کودکان خیلی بیشتراز بزرگسالان است.
_ اگر ام دی اف در معرض آب قرار بگیرد، به احتمال زیاد متورم شده و باد خواهد کرد، البته بسیاری از روکشهای ام دی اف این مشکل را با ضد آب بودن حل کردهاند. عدم مقاومت آن در برابر رطوبت و نفوذ آب اساسی ترین مشکل این نوع کابینت ام دی اف MDF می باشد، همانطور که گفتیم امدیاف از خردههای چوب تشکیل شده است و این مواد در صورتی که با آب تماس داشته باشند، دچار پوسیدگی و بادکردگی خواهند شد و شکل و فرم اولیه خود را از دست خواهند داد. اگر چه روکشی که بر روی امدیاف خام کشیده میشود، در برابر نفوذ آب، مقاومت دارد، اما گاهی ممکن است از میان درزها و مناطقی که دارای خط و خش هستندآب به داخل امدیاف نفوذ کند و آن را دچار آسیب کند، البته با رعایت کردن مواردی از قبیل :
_ نریختن آب روی کابینت آشپزخانه ام دی اف MDF
_ اجتناب از شستوشوی کابینت آشپزخانه ام دی اف MDF
_استفاده از جنس پی وی سی در کابینت زیر سینک ظرفشویی
_ خشک کردن سریع آب در صورت ریختن روی کابینت آشپزخانه ام دی اف
_ استفاده نکردن از مواد شویندهی قوی و رطوبت زیاد، هنگام تمیزکردن کابینت آشپزخانه ام دی اف
به طور کلی می توان گفت اگر بتوانید از کابینت آشپزخانه امدیاف خود به خوبی نگهداری و مراقبت کنید عمر بسیار بالا و کاربردی عالی برای آشپزخانه خواهند داشت.
_ کابینت آشپزخانه امدیاف تحمل کمی در برابر وزن بالا دارد به همین دلیل بهتر است در قسمت کابینت ردیف بالا اشیاء سنگین گذاشته نشود البته این انعطافپذیری کابینت آشپزخانه امدیاف باعث شده است که این متریال به راحتی برش خورده و ساخته شود و این یکی از مزایای بسیار بزرگ ورقه های ام دی اف محسوب می شود.
_کابینت آشپزخانه امدیاف MDFدر برابر سایش و مواد شویندهی شیمیایی و اسیدی،کمی آسیبپذیر هستند. یعنی هنگام شستوشو و تمیزکاری زیاد از مواد شویندهی شیمیایی و اسیدی قوی استفاده نکنید، این مواد به رنگ کابینتها آسیب خواهند رساند. همچنین خود روکش لمینت کابینت در برابر سایش مواد خشن و خط و خش نیز بسیار آسیبپذیر است پس مراقب باشید که اشیاء نوک تیز و خشن را بر روی آن نکشید، البته میزان حساسیت کابینت آشپزخانه امدیاف، به اندازهی کابینت آشپزخانه هایگلاس نمی باشد.
_ به دلیل مواد شیمیایی به کار رفته در ترکیب ورقه های ام دی اف ، دیگرکابینت آشپزخانه امدیاف قابل بازیافت به طبیعت نمی باشد البته شاید در آینده روش مطمئنی برای بازیافت آن پیدا کنند.
_ نوع اتصالات و کیفیت امدیاف بکار رفته در کابینت آشپزخانه ام دی اف بسیار مهم است زیرا به دلیل آنکه امدیاف از خردهها و ضایعات چوب طبیعی ساخته شده، این اتصالات بر اثر استفادهی ناملایم، نامناسب و طولانیمدت ممکن است شُل شوند و درهای کابینت آشپزخانه ام دی اف اصطلاحا لنگر بیندازد، اتصالات کابینت آشپزخانه امدیاف در صورت استفاده نامناسب شل خواهد شد در غیر این صورت هیچ تغییری نخواهد داشت.
_ کابینت آشپزخانه امدیاف، مقدار خاصی از حرارت و گرما را میتواند تحمل کند و اگر در برابر حرارت زیاد باشد دچار تغییر رنگ و یا پوستهپوسته شدن خواهد شد. البته این مشکل بیشتر در رنگهای روشن کابینت آشپزخانه امدیاف دیده میشود و رنگهای تیره، معمولا تیرگی ناشی از حرارت را نشان نخواهند داد.